Förklaring av diskmaskinens symboler
Den diskmaskinssäkra symbolen är en av de svåraste symboler inom livsmedelssäkerhet att tolka, det finns nämligen ingen officiellt erkänd symbol för detta!
Dessutom finns det ingen standardöverenskommelse om vad "tål maskindisk" verkligen innefattar. Alla tillverkare av köksgeråd har sina egna processer och standarder för att bestämma vad som kan betecknas som diskmaskinssäkert, baserat på sina egna metoder och material.
Det finns huvudsakligen två symboler:
- Tål maskindisk, endast översta hyllan
- Tål maskindisk
Om ett föremål är märkt "endast översta hyllan", betyder det att det bara tål att diskas på diskmaskinens översta hylla. Diskmaskiners värmeelement sitter vanligtvis längst ned i maskinen, vilket innebär att det är varmare i maskinens överdel. Om du lägger något som är märkt "endast översta hyllan" på den nedre hyllan kan det hända att det missfärgas, blir skevt eller skadas på annat sätt!
I båda fallen är vanligtvis symbolen en fyrkantig låda med några tallrikar och/eller glas i. Den innehåller även några vattendroppar eller diagonala linjer som betecknar vatten. För föremål som är märkta "endast översta hyllan" kommer dropparna eller de diagonala linjerna bara att träffa överdelen av tallrikarna eller glasen. Om dropparna eller linjerna går tvärs över hela lådan kan föremålet i fråga förmodligen diskas på både den övre och nedre hyllan.
Bilden kan också visa en maxtemperatur. Ibland medföljer en formulering för att underlätta förståelse!
Vad innebär det att något tål att diskas i maskin?
Rent allmänt kommer tillverkare att säga att ett föremål är "diskmaskinssäkra" om de har behandlat i något skede av produktionsprocessen för att säkerställa att det tål både de långvariga, höga temperaturerna och de tvättmedel som används i diskmaskin. Tillverkare använder olika metoder för att säkerställa att deras produkter är diskmaskinssäkra, beroende på produkternas tillverkningsmaterial.
Hur tillverkare gör saker diskmaskinsäkra
Som vi nämnde tidigare använder tillverkare olika metoder för att göra sina produkter "diskmaskinssäkra". Nedan ska vi ta upp några av de vanligaste materialen i kök och bostäder, och hur de behandlas för att få denna (inofficiella) märkning för diskmaskinssäkerhet:
Glas som kan diskas i maskin
De flesta glas är "glödgade" vilket innebär att de kyls ned långsamt under tillverkningen för att jämna ut eventuella spänningar. Det är en rutinprocess som hjälper till skydda mot inre påfrestningar. Glödgat glas kallas ofta "obehandlat glas eftersom det finns två andra processer för att göra glaset mer motståndskraftigt mot stora och plötsliga temperaturförändringar.
Glas kan genomgå en process som kallas "härdning", vilket är en termisk eller kemisk process som gör glaset segare och starkare. Det finns även en mildare form av härdning som kallas "värmeförstärkande". Köksartiklar är vanligtvis värmeförstärkta vilket gör dem dubbelt så motståndskraftiga som glödgat glas. Det kan hända att några av dina glasartiklar är helhärdade vilket gör dem fyra till fem gånger starkare än glödgat glas och tål mikrovågsugn.
Keramik som kan diskas i maskin
Keramik görs diskmaskinsäker på ett liknande sätt som glas, dvs via långsam kylning som låter materialet sedimentera med så få brister som möjligt. En glasyr appliceras på keramik för att skydda ytan. Typen av glasyr kan dramatiskt påverka styrkan och hållbarheten hos keramikföremål. Leta alltid efter symbolen för Tål maskindisk innan du lägger dina keramikföremål i diskmaskinen.
Plastredskap som kan maskindiskas
Plastredskap behöver vanligtvis inte "behandlas" för att kunna diskas i maskin, eftersom den typ av plast som används för tillverkningen ofta avgör om föremålet är diskmaskinsäkert eller inte. Plast med mycket låg smältpunkt kan smälta vid höga temperaturer i en diskmaskin. Placera endast plastredskap i diskmaskinen om de är tydligt märkta för maskindisk och placera dem på den översta hyllan.